Четвер, 25.04.2024, 13:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Категорії розділу
Прийомна [1]
Все про студентів
Виставка [0]
Виступи, виставки і т.д.
Цікаве в світі [0]
Цікаві новини
Програми, ігри [1]
Новини по новим програмам, іграм і т.д.
Відділення [0]
Інформація по відділенням
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу
Головна » 2007 » Вересень » 20 » Бідний студент — ледачий студент
08:31
Бідний студент — ледачий студент
Недавно знайшов цікаву статтю в інтернеті під назвою
"Заробіток для студента"
яку написала   Чинарова Катерина
 
Гадаю буде цікаво почитати всім студентам
Бідний студент — ледачий студент?

Бідним студент був завжди: в часи Бєлінського, Леніна, Брежнєва. Чим же наше покоління гірше? Звісно, на стипендію в 40 карбованців ще якось можна було прожити (мої батьки навіть одружитися примудрилися), попити пива і навіть іноді купити якісь кеди, змотатися на Домбай. Але це раніше. Тепер зі “степухою” усе погано. Особливо в регіонах, де її до того ж затримують. Зате з'явилися необмежені можливості — і все завдяки “розгулу дикого капіталізму”. Які ж варіанти застосування своїх талантів з'явились у сучасного вихованця Alma Mater? Ми провели невелике дослідження, опитали працюючих студентів. Відомості про найбільш запитані вакансії для студентів були отримані в одному з кадрових агентств столиці.

Деякі попередні зауваження

Працювати повний день, хоча б і вільний за графіком, студент зможе не раніш 4-го курсу, якщо навчання не вечірнє (у цьому разі взагалі все просто — влаштуватися на повний робочий день велить сама форма навчання). Але що робити «денникам»?

Шлях нагору

Буває, що найкоротший і найлегший шлях до успішної кар'єри — це спілкування з викладачами та професорами. Саме вони є твоїми потенційними роботодавцями. Як правило, вони знають студента в роботі і мають уявлення про те, чого від нього чекати. Особливо актуальна співпраця з науковим керівником для того, щоб влаштуватися на роботу за фахом, вже навчаючись (навіть на денному відділенні). Мені таке вдавалося — і не раз. Політологи, соціологи, економісти, юристи, а також студенти всіх інших спеціальностей, зав'язаних «на практику», мають використовувати будь-яку можливість попрацювати у дослідницькому центрі, держструктурах, навіть якщо за це не буде отримано ні шеляга.

Перший крок — почати працювати — найважчий. Проте необхідний. Якщо не зробити його вчасно, ви ризикуєте втрапити до замкнутого кола, як багато моїх однокурсників. До кінця п'ятого курсу вони не знали, де працюватимуть і чим будуть займатись. А от ті, хто змушений був підробляти в ході навчання, були вже більш-менш влаштовані. Принаймні, у них був вибір.

Літо, літо сонечком зігріте…

Звісно, не можна не згадати про можливість роботи влітку — як у на Батьківщині, так і за океаном. Скажімо, у інтернет-журналі «Освіта за кордоном» можна знайти масу організацій, що займаються обмінами, літнім працевлаштуванням. За кордоном можна жити у сім'ї, займатися бебі-сітерством, навчати мовам (переважно російській), збирати овочі і фрукти. В нашій же країні багато працівників йдуть влітку у відпустку — і тоді компанії беруть на тимчасову работу студнтів. Особливо спритні часто там і залишаються. В будь-якому впиадку, про тебе принаймні дізнається роботодавець і начальник відділу кадрів матиме на увазі наступного разу. Та й грошики за три місяці можна заробити досить-таки серйозні.

Ближче до тіла

Бебі-сітер, або ж Вусатий нянь.
Особисто я свого малюка студентові не довірила б. Напевно, це упередження, бо сама донедавна дитинчати не мала. Зате одного разу маленький племінник порвав мого паспорта і втік у ванну, щоб негайно випити там «Асю». Пощастило: вона була без хлору.
Свого дитяти я в руки молодим не віддам — хіба тільки їх бабусям. Але буває й інакше: молодим довіряють, вважають “продвинутими” педагогами і добре платять (а самі — в ресторан). До речі, одночасно з дітьми можна вигулювати хазяйських собак і брати подвійну плату. А оплачується “няньство” досить непогано.
Проте пам'ятайте, любі студенти, що дітей треба дуже любити, щоб виносити їх милу компанію. Інструктор з фітнесу, лиж, аеробіки.
Якщо ти досить спортивний і займаєшся лижами чи аеробікою регулярно, а до того ж маєш власну методику чи «розряд» — приходь до численних спортивних клубів.
Дуже зручний для студента графік, суміщення приємного (спорту) й корисного (плати за це). Список спортивних закладів можна знайти в журналах «Афіша», «Досуг» тощо. Массажист.
Якщо ти закінчив (чи закінчила) медичне училище чи навчаєшся у медичному вузі, спробуй отримати сертифікат масажиста. Можна підробляти вдома або ж влаштуватися до салону. Вартість сеансу мануальної терапії дуже сильно залежить від кваліфікації масажиста і гаманця клієнта — проте у будь-якому випадку оплачується непогано.

Купи-продай

Консультанти, продавці.
Нива для діяльності дуже широка: від ринку до салону стільникового зв'язку та автомобілів. Близько 200 доларів отримують продавці побутової техніки чи мобільних телефонів. На ринку зарплати скромніші, все залежить від господаря — до того ж, є ризик бути обдуреним.
Продаж морозива, газет, техніки зазвичай пов'язаний з погодними умовами і приносить мало грошей. Ми з сестрою влаштувались якось працювати в продовольчий магазин до грузинів. І хоч як ми обважували, при перерахунку все одно виходив «мінус». І коли шеф сказав: «Усе, дівчатка, я вас сьогодні додому підкину...» (на білому спортивному Феррарі) — ми вирішили «З нас досить!». Ледве забрали ноги.

Трейдер фондового ринку (стажування).
Зазвичай робота на біржі підходить для студентів економічних спеціальностей. Стажування триває від місяця до трьох, є шанс отримати додаткову спеціальність і поправити матеріальне становище. Шукати такі вакансії краще по знайомству чи на сайтах оголошень, але не розділі «Робота для студентів».

Менеджер з продажу.
Вимоги такі ж, як і до продавців: уміння грамотно «впарити» продукцію — але великими партіями і «по п'ять». Непогано було б обзавестись власною клієнтською базою, розширити коло спілкування і знайти… хорошу роботу за спеціальністю. Зарплата зазвичай виражається у відсотках від угоди, проте можливий і оклад. Студентів фірми люблять.

Сервіс

Секретар-референт, reception.
На четвертому курсі мені вдалося попрацювати секретарем за 150 доларів на місяць. Вважаю це теж вдалим способом знайомства з цікавою для тебе організацією зсередини. До того ж часто можливе підвищення.
Чи заважає це у навчанні? Так, бо зазвичай робочий день збігається з навчальним. Проба-girl.
На виставках, у магазинах та на вулиці часто проводяться презентації. Для цього залучаються молоді студентки — високі й не дуже. Називається ця штука «проба-girl». Треба вміти пропонувати сигарети, духи, сири і таке інше.
Особисто я намагалась продавати сири, це дуже нескладно, а іноді навіть весело. На виставки, правда, мене не брали: не підходила за зростом!
Оголошення такого роду слід шукати в інтернеті, на студентських сайтах та в газетах безплатних оголошень у розділі «Робота для студентів».

Офіціант.
Вакансії трапляються в газетах оголошень. Крім досить-таки невеликого окладу, є шанс отримати чайові, хоча в нашій країні їх чомусь не заведено платити.
Різновид такого роду роботи — бармен.
Для дівчат робота офіціанткою може бути небезпечна: дорога додому припадає на 2-3-4 години ранку, буває що й з віддаленого району.
Щоб влаштуватися на роботу офіціантом чи барменом, слід обійти круті клуби і поговорить з менеджером — у них напевно є відкриті вакансії.

Вантажник.
Зовсім непоганий варіант для міцних хлопців.

Алло?

Пейджинговий оператор (чи оператор call-центру).
Необхідна умова — позмінна робота, яка час від часу може співпадати з навчальним днем. Крім того, потрібно мати приємний голос, хорошу дикцію і високу швидкість друку. Досить скачати звичайний тренажер клавіатури, побарабанити кілька тижнів — і швидкість 200 знаків в хвилину забезпечена (до речі, дуже допомагає у роботі над курсовими та дипломами).
Заробіток у оператора невеликий. Це пов'язано з прогресом — пейджери відмирають у міру того, як дешевшає стільниковий зв'язок.

На службі суспільству
До громадських робіт належать різні прибирання листя та фарбування парканчиків. Підійде, якщо грошей немає зовсім, бо платять мало.
Де роздають? У профкомі твого вузу.

Вовка ноги годують

Багато видів підробітку пов'язано з біганиною. Якщо енергії в тебе хоч відбавляй, радикуліти не мучать, зате є проїздний і бажання заробити, то пропозицій знайдеться чимало. Проте всі вони трудомісткі, відбирають багато сил і… приносять мало грошей. Та все ж на книжки вистачає.

Кур’єр.
Кур’єри потрібні скрізь: у туристичній фірмі, в потужній газеті, у інтернет-магазині. Є спеціальні служби доставки: у різного роду магазинах, поштових службах і т.д.

Розклеювач оголошень.
Зазвичай цим займаються пенсіонери. Робота курна, тобто клейка. Влітку може приносити навіть задоволення, але взимку — мороз і сонце, руки мерзнуть, погода шепоче «і здалися тобі ці копійки?!».
Оголошення про пошук розклеювачів висять на будь-якій зупинці. Зривай і телефонуй. Арифметика проста: халявних грошей тут не буде — власне кажучи, отримаєш копійки за тяжку роботу. З іншого боку — на лекціях відіспишся.

Маркетингові дослідження.
Завдання просте: обходити вуличних продавців, кіоскерів, моніторити ціни і записувати все це в зошит. Платять не надто багато, проте більше, ніж розклеювачам. Та й робота легша, ніж мазюкання стовпів і зупинок клеєм (штраф за «розклеювання в неналежному місці» також не загрожує).

Интерв’юер.
Особисто мені ця робота прийшлась до душі, незважаючи навіть на бруд і мокрий сніжок пізньої осені. Бадьоро роздаєш анкети, проводиш інтерв'ю. Особливо весело, якщо ти молода і гарна — чим не спосіб знайомства з корінними жителями столиці такого ж віку.
У передвиборний час таких соціологічних (і псевдосоціологічних) контор з'являється дуже багато, тож не пропусти “роздачу слонів”.
Проблеми дві: обмеження за часом (з 18-00 до 22-00) і небажання респондентів відкривати двері незнайомим людям.

Збирач підписів.
Робити доведеться те ж саме, плюс агітувати за депутата. Для цього деколи не вистачає сміливості. Наш досвід збору підписів (дуже дохідна справа, дивлячись по тому, до якого штабу втрапиш) був веселим і цікавим. Ми плутали імена, дати, людей. Кілька разів мало не побилися з мешканцями, іли салаку з пивом та розпихали директ-мейли до скриньок.
Непоганий тренінг для не надто впевнених у собі людей — нав’язувати нікому не потрібного кандидата у розпал вечері.

Навчи іншого

Репетиторство.
Репетиторство — універсальний спосіб підробітку. Цим займаються всі — від студентів вищих курсів до пенсіонерів. Вимоги до репетиторів різні: комусь подобається молодь, комусь — викладачі з багаторічним досвідом (попитом користуються викладачі мови й літератури, іноземних мов, математики, історії, хімії та фізики).
Оплата години репетитора прямо залежить від розмірів гаманця батьків недбалого учня. Труднощі зазвичай пов'язані з місцем проведення занять: якщо твоя квартира перенаселена чи перебуває у стані перманентного ремонту, від репетиторства доведеться відмовитися… Але ти можеш приходити до учнів сам.

Реферати, курсові, дипломні проекти.
Заробити можна на “сачках” чи просто зайнятих людях. Писати можна за якою завгодно спеціальністю — інтернет є недарма! Шукати замовлення слід серед однокурсників, а також шляхом розклейки оголошень на стінах вузу та біля шкіл.

Тексти

Переклади.
При хорошому знанні мови та технічній досконалості просто гріх не перекладати! Усі відомі письменники підробляли перекладами — з тією тільки різницею що у них не було WinLingvo. Візьми будь-яку програмку-перекладач, забий туди текст і виправляй комп'ютерні ляпи. Оплата перекладів посторінкова: від 1 до 5 доларів за аркуш.
В основному, правда, потрібні технічні перекладачі — а це не кожному під силу. Щоб отримати замовлення, разміщуй оголошення в газетах та їх інтернет-аналогах. Не слід забувати і про так зване «сарафанне радіо»: людина, якій ваш переклад сподобався, обов'язково порекомендує вас іншому. З видавництвами ж краще працювати напряму, якщо рівень володіння мовою високий.

Журналіст.
Помиляєшся, якщо думаєш, що журналістами працюють лише випускники журфаку. У галузевих ЗМІ повно кваліфікованих фахівців, які й пишуть усі статті. Виявляється, у них виходить не набагато гірше, ніж у акул пера… А іноді й значно професійніш.
Якщо вважаєш себе IT-фахівцем, сміливо звертайся до комп'ютерних та навколокомп’ютерні видань. Правда, платять за статті дуже по-різному — як пощастить.

Редактор, коректор.
Наступна область примінення ваших здібностей це редагування та коректура, словом, маніпуляції з текстом. Корректорська правка — виправлення пунктуаційних та орфографічних помилок.
Редагування — значно складніший процес; буває воно технічним, літературним і науковим. Іноді доводиться скорочувати текст, шукати логічні помилки, рецензувати.
Цей вид діяльності практично завжди був віддаленим, а оплата — відрядною. Ринок насичений пропозиціями, оскільки правити тексти необхідно навіть в епоху інтернету… На щастя. Оплачується коректура по-різному, від приблизно 0,5 долара за сторінку. Проте робота вимагає уродженої або неабиякої набутої грамотності, навичок правки, а також пильності, акуратності і, як правило, вищої філологічної чи редакторської освіти.
Редакторські вакансії кращі шукати у видавництвах чи через біржу праці.

Моніторинг ЗМІ.
Якщо в тебе гарно виходить обробляти та аналізувати інформацію, спробуй «моніторити» ЗМІ (пресу, телебачення чи інтернет) — тобто читати газети, дивитися новини, виділяючи при цьому стратегічну лінію подачі подій. Основні навички, що вимагаються для цієї діяльності: аналітичне мислення, вміння літературно оформювати свої думки і виділяти головне.

Набір текстів, сканування.
Сміливо розклеюй оголошення про набір текстів біля освітніх закладів і чекай замовлень, якщо друкуєш «наосліп». При хорошій швидкості друку часу на одну сторінку іде близько 5 хвилин. Дохід набір текстів приносить, але вважай, що знайти замовлення досить важко восени і майже неможливо влітку, оскільки основні замовники — це дипломники, дисертанти та студенти. З наближенням сесії кількість замовлень зростає лавиноподібно, та й оплата непогана. Недоліки: постійні витрати на картриджі, мерехтіння у очах, перевтома.
Якщо вдома є сканер і ти розбираєшся у програмі розпізнавання текстів ABBYY FineReader, можна отримати деяку «надбавку до пенсії», скануючи рідкісні книги або фотографії. Проблема — знайти замовника.

Комп'ютер

Офісні програми.
Ще один спосіб заробити — навчати «неофітів» роботі на комп'ютері (початкові навички роботи з Windows, Word, Excel, Access, освоєння Photoshop, Adobe Illustrator).
Особливим попитом екстренне навчання користується напередодні співбесід, тому оголошення «термінова допомога у працевлаштуванні» краще розвісити біля бірж праці і рекрутингових агентств. Високий попит на операторів введення даних. Робота легка, якщо володієш Access (навчитися за довідкою у самій програмі або по книжці не дуже складно). Попереднє знайомство з електронними таблицями Excel допоможе швидше освоїти цю програму.
Що треба робити? Вводити дані, отримані електронною поштою, у форму чи таблицю. Результати відправляєте роботодавцю поштою, під диктовку або ж по факсу. Оплата, як заведено, відрядна. Такі вакансії публікуються на багатьох рекрутингових сайтах.

Web-дизайнер.
Верстать сторінки, створювати логотипи, розробляти цілі сайти — прекрасне поле діяльності для природжених дизайнерів. При середньому рівні геніальності на студентський статус закриють очі.
Дуже дохідна справа.

КЗпП і ми

Ті, кому не виповнилося вісімнадцяти (тобто студенти-першокурсники), незалежно від форми навчання матимуть проблеми з працевлаштуванням. Річ у тім, що наш КЗпП, як практично будь-який нормальний пострадянський документ недопрацьований, застарілий і до того ж містить дуже обтічні формулювання про «шкідливе виробництво та важких шкідливих роботах». Про заборону залучати до такої діяльності студентів і вагітних жінок йдеться, а ось чіткого переліку робіт, небезпечних для їх життя (і гаманця роботодавця) немає.
Звідси висновок: обережний шеф вас до себе не візьме. Раптом інспектору здаватиметься, що робота за комп'ютером псує зір і нещадно шкодить вашому молодому організмові? Так само неможливо влаштуватися на спиртзавод чи зайнятися діяльністю, пов'язаною з перевезенням зеленого змія.
* * *

Як бачиш, перед тобою просто-таки неосяжний простір для діяльності. Якщо пощастить, зможеш влаштуватися за фахом, заробити на хорошу додаткову освіту чи на відпочинок. Гроші роблять людину вільною. Особливо якщо вона МОЛОДА!!!

Чинарова Катерина
Переглядів: 2248 | Додав: PDAT | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 PDAT  
0
И да прибудут нам денежки

Ім`я *:
Email *:
Код *: